Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Chłodnik litewski z botwinki

 Klasyczne polskie danie podawane w okresie letnim, idealnie sprawdza się w upalne dni kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy oraz stanie nad parującymi garnkami. Chłodnik jest daniem jednogarnkowym, niewymagającym dużego nakładu pracy oraz zbyt dużych umiejętności. Ze starych historii babci słyszałam, że można go jeść z ugotowanymi jeszcze gorącymi ziemniakami wrzuconymi do zupy dodatkowo polanymi skwarkami. Ilość składników podana na 3 litry wyśmienitego chłodnika. Składniki na chłodnik litewski z botwinki: Duży pęczek botwinki 250 ml kefiru 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 2 świeże ogórki szklarniowe pęczek rzodkiewek  koper 1 litr wody warzywna kostka bulionowa sól pieprz ziele angielskie liście laurowe jajka po jednym na talerz zupy Jak wykonać chłodnik litewski z botwinki: Botwinkę dobrze umyć i pokroić. Buraczki obrać ze skórki, całość posiekać, Buraczki z liściem laurowym, kostką warzywną, zielem angielskim gotować na małym ogniu w dużym garnku około 30 minut, po tym czasie

Mam dość zimy więc na rozgrzanie kakao , cytryna i śliwka jako nalewki lub syrop do herbaty

Składniki do nalewki i syropu cytrynowego :
  • 0,5 litra  wódki
  • 1 kg cytryn
  • 1 kg cukru
  • imbir wg uznania ja dodałam duży plaster
  • 4-5 goździków

 24.10.2012 był ładniejszy niż dzisiejsze 30 cm śniegu ;)
 pół litra spirytusu 5 pestek i 200 gram śliwek .Pokroić zalać i poczekać 2-4 miesiące idealna do nasączania tortów
 kakao lub kawa, ubita 30% śmietanka , posypka i żurawina :) A dzień od razu staje się piękniejszy

 Do nalewki i cytryn w syropie
 1 kg cytryn wyparzamy we wrzątku ok 10min
 do nalewki obieramy na cząstki a do słoików kroimy na plasterki , odkrajamy wszystkie białe części bo będzie gorzka.
Napychamy cała butelkę cytryn , imbir kroimy w kostkę małą garść dodajemy, zalewamy wódką , dodajemy 100 g rozpuszczonego cukru w odrobinie wody.Odstawiamy na 2 miesiące idealne z pepsi lub herbaty z prądem.
 Do syropu:  1 litr wody mieszam z  kilogramem cukru ,po rozpuszczeniu wrzucam cytryny i imbir gotuje ok 1 minuty , gorący nalewam do słoików razem z cytrynami , do kilku dodaje po jednym goździku. Wekuję odwracając gorący słoik do góry dnem. Po ok miesiącu używam do herbat zamiast cytryny i cukru. 
 Można też zrobić drinka o nazwie Collins : 50 ml wódki , 30 ml syropu cukrowego , 30 ml soku z cytryny , 100 ml wody sodowej , wisienka koktajlowa.


Komentarze

  1. o tak zdecydowanie zrobię !!! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na nalewkę cytrynową ;) Faktycznie to zimno już nieco za bardzo się przedłuża i ciągle musimy się rozgrzewać, a widok za oknem z października zeszłego roku- cudny..brakuje zieleni, jednak w końcu kiedyś wiosna musi przyjść!
    Dziękuję za miłe słowa na moim blogu :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty